Vijf Heiligen Parochie

SAMEN MET ANDEREN OP WEG GAAN

Fotoalbum

Herinnert u zich nog de vastenactie?

vastenactie 2018

Het Vastenactie campagneproject 2018, Households in Distress, in Mbala, Zambia is inmiddels in volle gang. Hier volgt een update uit Zambia over de tussentijdse resultaten op het gebied van aanpak hiv, trainingen en ondernemen. 

 

Resultaten

Uit onderzoek bij de deelnemers aan dit project is gebleken dat zij dankzij de trainingen en microfinanciering:

 • (Extra) inkomen hebben verkregen
 • Het aantal maaltijden per dag hebben kunnen verhogen van 1 à 2 naar 3 per dag
 • Aan de basisbenodigdheden voor een huishouden kunnen voldoen, zoals zeep en zout
 • Schoolgeld voor hun kinderen kunnen betalen
 • Geld hebben kunnen sparen en op hun bankrekening hebben kunnen plaatsen
 • Hun eigen bedrijf hebben kunnen verbeteren

De Zusters van de Heilige Harten van Jezus en Maria geven aan dat het openen van een bankrekening in belangrijke mate bijdraagt aan het vergroten van de waardigheid en de zelfstandigheid van de deelnemers.


Het Households in Distress-programma wil Vastenactie bedanken voor de ondersteuning!

 

vastenactie2018Aanpak hiv

 • 244 mensen zijn voorzien van hiv-medicijnen.
 • Er is een onderzoek gedaan onder 340 vrouwen, naar hun kennis over hiv-besmetting, hoe daarmee om te gaan en hoe besmettingen te voorkomen. Naar aanleiding van de resultaten wordt nu door de zusters een awareness raising-campagne gedaan, om mensen in het gebied voor te lichten. Aan het einde van het project (in 2019) wordt het onderzoek herhaald, om te kijken wat het effect van deze campagne is geweest.

Trainingen

 • 66 vrouwen en 9 mannen die met hiv besmet zijn, hebben trainingen gevolgd over ondernemerschap en bedrijfsmanagement. De bedoeling hiervan is dat zij zo op een succesvolle manier hun eigen micro-onderneming kunnen opzetten. Tijdens deze trainingen zijn de deelnemers ook begeleid bij het openen van een eigen bankrekening, om zo het sparen van geld aan te moedigen. 85% van de deelnemers heeft inmiddels een eigen onderneming opgestart.
 • Inmiddels hebben ook 25 met hiv besmette vrouwen deelgenomen aan trainingen over landbouw. Daarin werd hen getoond dat er meer te verbouwen valt dan alleen mais. De vrouwen werden aangemoedigd om klein vee te houden en andere groenten te verbouwen, bijvoorbeeld (soja)bonen. Omdat er extra gelden bleken te zijn, hebben nog eens 47 vrouwen deze training kunnen volgen.


Ondernemen

 • Na afronding van de trainingen kregen de deelnemers de mogelijkheid om een eigen bedrijf op te zetten met geld van Vastenactie. 44 mensen hebben al een bedrag op hun eigen bankrekening kunnen storten met de opbrengst van hun eigen onderneming. Dat geldt nog niet voor de vrouwen die de landbouwtrainingen hebben gevolgd, omdat het langer duurt voor zij winst maken met het aangeschafte vee.

 

Meer informatie over de vastenactie leest u op de website van Vastenactie campagneproject 2018

Cookies maken het eenvoudiger voor ons om onze diensten te leveren. Met het gebruik van onze diensten geef je ons toestemming om cookies te gebruiken.
Meer informatie Ok