Wij zoeken:
Bestuurslid parochiebestuur

ZIJN WIJ NOG WEL NODIG?

door Pastor Gerard Oostveen

Het is een rare zomer met heel veel uitersten.
En dan heb ik het niet alleen over het weer en de bosbranden die op alle fronten bedenkelijke records gebroken hebben op wereldschaal.
Nee, het zit dichterbij en roept naast onzekerheid ook beklemming op.
De living statues op de Ramblas in Barcelona zullen, als ze al niet omver gereden zijn door een witte werkbus, afgeladen met gasflessen, van de weeromstuit heftige afweergebaren hebben gemaakt op die zwarte donderdag in augustus.
Zij staan daar namelijk sinds jaar en dag om te getuigen van leven dat bewondering wekt, vrolijkheid brengt en willen ook helemaal niets met dood en verderf te maken hebben.
Met onze verwonde werkelijkheid voor ogen en met het oog op de leegloop van de kerk inclusief een eindeloze reeks kerksluitingen stelde ik mij de vraag: zijn wij als kerk nog wel nodig?

Die zoektocht durfde ik best wel aan
Ik nam mij voor 3, 7, 8, 10 of zelfs 12 kernwoorden te bedenken op de vraag die ik mij stelde: zijn wij eigenlijk nog wel nodig als kerk, als beweging, die wij in bezieling willen zijn?
En als dat zo is, wat hebben wij dan specifiek in te brengen zodat mensen, de wereld in het groot en in het klein ook daadwerkelijk iets aan ons hebben?
Ik zocht minstens 3 woorden om recht te doen aan de Drieëne God; 7 woorden leken mij ook heel gepast vanwege de 7 gaven van de Geest; als het lukte zouden 8 woorden ook wel heel mooi wezen met een knipoog naar de acht Zaligsprekingen in Matheus 5; maar 10 woorden te vinden: dat zou nog veel mooier zijn vanwege de Tien Woorden ten Leven die het volk van onderweg meekreeg op hun zoektocht.
Tenslotte dacht ik aan het geploeter van de twaalf apostelen en stelde ik me ten doel 12 kernwoorden te vinden voor kerk en pastoraat.

Als bij influistering en ingeving door de stilte die mij overkwam ben ik weer teruggegaan naar Af, stelde ik mij opnieuw de vraag: “Zijn wij nog wel nodig?”
Ja, wij zijn zeker nodig, jij en ik als Gods eigen bezielde beweging, met hart voor de wereld en de mensen!
Al is het alleen maar om als living statues, wanneer het ons gevraagd wordt, in beweging te komen om van het leven te getuigen tegen alles wat bij de dood hoort.
We hoeven dat niet alleen te doen, want Gods eigen verlangen geeft adem genoeg voor een heel leven lang om de droom levend te houden dat onze wereld op weg is, ooit volmaakt zal zijn en bol zal staan van vrede.

Pastor Gerard Oostveen

Overheid

Postbus 51 wijzigt in Rijksoverheid

De naam Postbus 51 wijzigt in Rijksoverheid. Burgers met vragen aan de Rijksoverheid kunnen nu bellen met de informatielijn via het nieuwe telefoonnummer 1400.

Aan de informatievoorziening van de Rijksoverheid verandert verder niets. Die blijft vragen van burgers beantwoorden via telefoon en e-mail en campagnes voeren via onder meer radio- en tv-spotjes. Met de naam- en nummerwijziging wil de Rijksoverheid de herkenbaarheid voor burgers vergroten. Eerder is al één rijkslogo in gebruik genomen en zijn de websites van ministeries opgegaan in www.rijksoverheid.nl. In de communicatie wordt de naam Postbus 51 wordt nu niet meer gebruikt. Aan het eind van de tv-spots wordt de naam Postbus 51 vervangen door Rijksoverheid. De bekende ‘jingle’ rond de radio- en tv spots blijft wel dezelfde.