Vijf Heiligen Parochie

SAMEN MET ANDEREN OP WEG GAAN

WELKOM OP DE WEBSITE VAN DE VIJF HEILIGEN PAROCHIE

U bent welkom voor vieringen, ontmoetingen of een gesprek met pastorale beroepskrachten en vrijwilligers.

Voor dringende pastorale hulp: 
Tel.06-51490011

Agenda

ma di wo do vr za zo
5
6
7
14
17
18
21
24
25
26
27
28

Zoeken

Fotoalbum

Herinnert u zich nog de vastenactie?

vastenactie 2018

Het Vastenactie campagneproject 2018, Households in Distress, in Mbala, Zambia is inmiddels in volle gang. Hier volgt een update uit Zambia over de tussentijdse resultaten op het gebied van aanpak hiv, trainingen en ondernemen. 

 

Resultaten

Uit onderzoek bij de deelnemers aan dit project is gebleken dat zij dankzij de trainingen en microfinanciering:

  • (Extra) inkomen hebben verkregen
  • Het aantal maaltijden per dag hebben kunnen verhogen van 1 à 2 naar 3 per dag
  • Aan de basisbenodigdheden voor een huishouden kunnen voldoen, zoals zeep en zout
  • Schoolgeld voor hun kinderen kunnen betalen
  • Geld hebben kunnen sparen en op hun bankrekening hebben kunnen plaatsen
  • Hun eigen bedrijf hebben kunnen verbeteren

De Zusters van de Heilige Harten van Jezus en Maria geven aan dat het openen van een bankrekening in belangrijke mate bijdraagt aan het vergroten van de waardigheid en de zelfstandigheid van de deelnemers.


Het Households in Distress-programma wil Vastenactie bedanken voor de ondersteuning!

 

Lees meer...

Terugblik kostersontmoeting in Vijf Heiligen Parochie

Op 5 en 19 april zijn de kosters uit de Vijf Heiligen Parochie bij elkaar gekomen. Tijdens deze ontmoetingen bespreken zij wat hen bezighoudt in hun kosterwerk, waar ze tegenaan lopen en welke ideeën ze hebben. Ook nemen de kosters het liturgisch jaar door, de samenhang tussen vieringen en het gebruik van kleuren en symboliek. Veel zaken vielen daardoor op hun plaats en kregen een diepere betekenis.

Lees meer...

Platform Diaconie kerstattentie-actie

Ook dit jaar organiseert het Platform Diaconie de kerstattentie actie waar we extra aandacht geven aan door een kerstwens en een kleine attentie.

Met deze kerstattentie actie het gaat niet om de financiele noden, maar meer voor dat extra steuntje in de rug. Veel mensen hebben een pakketje of een geldelijke bijdrage op de parochiecentra in Made, Terheijden of Wagenberg afgegeven. De werkgroep diaconie gaat ervoor zorgen dat het op een goede plek terecht komt. Meedoen met actie kan helaas niet meer.

Wij willen graag iedereen die een bijdrage heeft gedaan bedanken voor deelname aan onze actie. Op deze manier denken wij aan onze medemens van dichtbij, in de tijd van vredige kerstdagen.

Platform Diaconie Vijf Heiligen Parochie.

gedicht VHPEeuwigdurende omhelzing...

Diep geworteld in aarde
van een oude grafplaats
staan zij elkaar te omhelzen
deze bomen van altijd groen.

Herfstregen zwiept
druppels in mijn gezicht
als veel te laat geplengde tranen
om het verscheiden van deze twee zielen

die geen naam meer hebben
voor wie voorbijgaat
aan deze verlaten dodenakker.

De regenwolken vertrekken
na hun leed te hebben uitgestort.
Stil en zeker, onbewogen,
torenen die twee verstrengelde bomen
van altijd groen
tot in het staalblauw
van de zonnehemel

om te vangen
het gouden licht van de Eeuwige
die zelf nu hun zon is
in de ongebroken tijd,
hun namen in zijn liefde hoedt.

En zo is het goed.

Een gedicht voor wie troost zoeken
in de tijd van Allerzielen.


Gerard Oostveen.

ZIJN WIJ NOG WEL NODIG?

door Pastor Gerard Oostveen

Het is een rare zomer met heel veel uitersten.
En dan heb ik het niet alleen over het weer en de bosbranden die op alle fronten bedenkelijke records gebroken hebben op wereldschaal.
Nee, het zit dichterbij en roept naast onzekerheid ook beklemming op.
De living statues op de Ramblas in Barcelona zullen, als ze al niet omver gereden zijn door een witte werkbus, afgeladen met gasflessen, van de weeromstuit heftige afweergebaren hebben gemaakt op die zwarte donderdag in augustus.
Zij staan daar namelijk sinds jaar en dag om te getuigen van leven dat bewondering wekt, vrolijkheid brengt en willen ook helemaal niets met dood en verderf te maken hebben.
Met onze verwonde werkelijkheid voor ogen en met het oog op de leegloop van de kerk inclusief een eindeloze reeks kerksluitingen stelde ik mij de vraag: zijn wij als kerk nog wel nodig?

Die zoektocht durfde ik best wel aan
Ik nam mij voor 3, 7, 8, 10 of zelfs 12 kernwoorden te bedenken op de vraag die ik mij stelde: zijn wij eigenlijk nog wel nodig als kerk, als beweging, die wij in bezieling willen zijn?
En als dat zo is, wat hebben wij dan specifiek in te brengen zodat mensen, de wereld in het groot en in het klein ook daadwerkelijk iets aan ons hebben?
Ik zocht minstens 3 woorden om recht te doen aan de Drieëne God; 7 woorden leken mij ook heel gepast vanwege de 7 gaven van de Geest; als het lukte zouden 8 woorden ook wel heel mooi wezen met een knipoog naar de acht Zaligsprekingen in Matheus 5; maar 10 woorden te vinden: dat zou nog veel mooier zijn vanwege de Tien Woorden ten Leven die het volk van onderweg meekreeg op hun zoektocht.
Tenslotte dacht ik aan het geploeter van de twaalf apostelen en stelde ik me ten doel 12 kernwoorden te vinden voor kerk en pastoraat.

Als bij influistering en ingeving door de stilte die mij overkwam ben ik weer teruggegaan naar Af, stelde ik mij opnieuw de vraag: “Zijn wij nog wel nodig?”
Ja, wij zijn zeker nodig, jij en ik als Gods eigen bezielde beweging, met hart voor de wereld en de mensen!
Al is het alleen maar om als living statues, wanneer het ons gevraagd wordt, in beweging te komen om van het leven te getuigen tegen alles wat bij de dood hoort.
We hoeven dat niet alleen te doen, want Gods eigen verlangen geeft adem genoeg voor een heel leven lang om de droom levend te houden dat onze wereld op weg is, ooit volmaakt zal zijn en bol zal staan van vrede.

Pastor Gerard Oostveen