Huwelijk en Relatie

Van oorsprong kent de Kerk in haar traditie het huwelijk tussen man en vrouw als de enige relatievorm, die als sacrament te vieren is. Wie een kerkelijk huwelijk wil sluiten neemt deel aan het verrijkende proces van de huwelijksvoorbereiding. Daarnaast zijn er mogelijkheden om op andere wijze zegen te vragen over een relatie.

JA! Wij gaan trouwen!

Als aanstaande echtparen besluiten in de kerk te trouwen, hebben zij daar meestal goed over nagedacht. Zij komen dan met hun verzoek naar de pastorie, of bellen voor een afspraak. Zij vragen iets van ons: het pastoresteam in samenwerking met goed toegeruste vrijwilligers. Daar staat van onze kant tegenover dat wij ook iets van hen mogen vragen.

In onze parochie is het gebruikelijk dat aanstaande bruidsparen met meerdere paren tegelijk worden voorbereid op deze voor hen zo belangrijke dag. Trouwen doe je immers niet dagelijks! En als je daar dan ook God nog bij wil betrekken, is dat niet niks.

De ervaring leert ons, dat met name het maken van het liturgieboekje een heet hangijzer is in de voorbereiding op deze grote dag. Samen met maximaal drie andere paren gaan wij daarover enkele avonden met elkaar in gesprek. In een goede, maar ontspannen sfeer proberen wij als Vijf Heiligen Parochie deze paren nog iets meer dan alleen het maken van het liturgieboekje mee te geven.

Belangrijke onderwerpen die op deze vier bijeenkomsten aan bod komen zijn bijvoorbeeld:

• Wat is eigenlijk een sacrament?
  • Welke rol speelt het geloof in jullie relatie?
  • Die bijbel, wat is dat toch voor een boek?
  • Van "trouw" een werkwoord (trouwen) maken: hoe doe je dat?
  • Welke symbolen kun je specifiek in een huwelijksviering gebruiken?
  • Welke waarden vind je als mens, als partner, belangrijk?
  • Wat is het beeld dat jullie hebben van God?

Na deze avonden zijn de huwelijkskandidaten goed voorbereid op kerkelijk gebied. Het eindresultaat in de vorm van een goed verzorgd en verantwoord liturgieboekje mag er dan ook zijn. Om het liturgieboekje samen te stellen is een CD beschikbaar waar u de juiste volgorde van de dienst in vindt en waaruit lezingen enz. gekozen kunnen worden. Met vertrouwen van alle kanten kan uitgekeken worden naar een goede viering in de kerk. Feest mag het dan zijn, voor God en voor de mensen, maar in het bijzonder: voor het gelukkige paar!

Kerkelijk huwelijk

• Wanneer de bruid en/of bruidegom bij de ouders wonen dan worden deze kerkbijdragen verrekend.
  • We gaan er van uit dat een reeds samenwonend bruidspaar zelf kerkbijdragen betaalt, deze worden dan eveneens in mindering gebracht.
  • Een huwelijksviering kan muzikaal worden verzorgd door één van onze parochiële koren, u kunt ook uw eigen muziek (laten) verzorgen.

€580,-*

Jubileumdienst

€291,-*

* De in rekening gebrachte kosten zijn per 01.01.2016 en minus de kerkbijdragen van de drie voorafgaande jaren.

Meer informatie of aanmelding

Wilt u graag meer informatie of wilt u een afspraak maken neem dan contact op met Huwelijksvoorbereiding Vijf Heiligen Parochie, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.