BERICHT ACHTER IN DE KERK

Antonius Abt te Terheijden 15 september 2017

Plannen tot verandering Antonius Abt te Terheijden

Het zal niemand ontgaan dat er in onze kerk van Terheijden plannen tot verandering worden gemaakt en uitgevoerd. Het kerkgebouw is groot en er zijn maar een beperkt aantal mensen die in het weekend de kerk bezoeken, soms niet meer dan 30 mensen.

Daarom is al lang geleden het plan opgevat om de kerk door een scheidingswand in twee delen te splitsen: een kleine kerk vooraan in de kerk (tot de eerste grote pilaren) met een nieuwe kerk-ingang links vooraan in het zij-transept, - en een grotere ruimte (middenschip en achter) – te gebruiken voor andere activiteiten van kunst, cultuur, lezingen, samenkomsten e.d.

Grote operatie
Deze ‘splitsing’ van het kerkgebouw is toch nog een grotere operatie dan op het eerste gezicht bleek. -- Er moet een grote scheidingswand worden aangebracht, bij de eerste hoge pilaren. -- Het grote altaar moet verwijderd worden, het kunstwerk eronder willen we behouden. -- Een nieuwe ingang van de kerk wordt gemaakt, links vooraan in het zijschip. -- En de altaren achter in de kerk worden verplaatst naar voren in de kerk. -- De banken krijgen een nieuwe opstelling, vooraan in het priesterkoor, waar de nieuwe kerk met een 60tal zitplaatsen komt.

We zijn dankbaar dat zo vele mensen zich inzetten om dit plan te realiseren. Niet in het minst noemen we de WOK-groep. Door wat deze groep doet, worden veel kosten gespaard. Ook andere betrokkenen helpen mee in denken, schetsen, ontwerpen, overleggen, enz. Het parochiebestuur heeft met de bisschop over dit plan overlegd en heeft ervoor toestemming gegeven. Een belangrijk motief is dat de bisschop graag onze intentie onderschrijft dat we in de toekomst graag in een ‘kerk op maat’ vieringen blijven doen.

Rommelige tijd
In de komende tijd zal het in de kerk wat rommelig zijn. Dat kan niet anders. Als de ‘verbouwing’ begint, zullen we de kerk zoveel mogelijk leeg maken en met name de kunstwerken, beelden, schilderijen e.d. tijdelijk ergens opslaan. Dat zal u niet ontgaan. Het is echter tijdelijk, dat begrijpt u. Tijdens ‘de verbouwing’ zullen de weekendvieringen in de kerk voortgang vinden. Die zullen gaandeweg verplaatst worden naar het voorste gedeelte van de kerk. Achter het (nu) grote altaar. Hier moeten we nu even doorheen. Over enkele maanden hebben we een mooie kleinschalige kerk, waar het goed en warm is om met een kleine groep wekelijks samen te komen, tot eer van God en ontmoeting van elkaar. En we krijgen naast deze kleine kerk een grote ruimte, waar allerlei activiteiten ‘die aansluiten bij de zingevende betekenis van de kerk’ kunnen plaats vinden. Een groep denkt daarover na en maakt daarvoor met creativiteit in denken en handelen grote plannen.

Wij hopen op uw begrip.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie neem dan contact op met het parochiesecretariaat van de Vijf Heiligen Parochie, Kerkstraat 6 te Made: 0162-682303 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

15 september 2017
Parochiebestuur Vijf Heiligen